EN NL

LAB Verduyn BV biedt lastechnische ondersteuning op het gebied van:

verder
nieuws
LAB Verduyn BV is
aangesloten bij het IWCR.
Bekijk het certificaat.

dakar

WELKOM BIJ LAB A. VERDUYN B.V.

CERTIFICERINGEN

OPLEIDINGEN

WPS SERVICE

TROUBLESHOOTING

INSPECTIE

QA/QC


Mei 2017


Werkschip Allseas Pioneering Spirit klaart recordklus

https://allseas.com/

Het megaschip Pioneering Spirit heeft een spectaculaire klus op de Noordzee geklaard. Het 24.000 ton wegende olieplatform Brent Delta is door het gevaarte van z’n plek getild. Nu is ze met dit ‘hapje’ op weg Engeland. Het Delftse offshore-bedrijf Allseas spreekt van een ‘wereldrecord tillen’. Nog niet eerder is zo’n groot platform door een schip van z’n plek gehaald. De Pioneering Spirit is speciaal gebouwd voor deze operaties. ‘s Werelds grootste werkschip heeft twee boegen, die een booreiland kunnen omvatten. Op iedere boeg staan vier armen die het object kunnen beetpakken en optillen.


Het tilwerk vond vrijdag plaats op zo’n 186 kilometer ten noordoosten van de Shetlandeilanden. Het gevaarte gaat naar een werf bij Middlesbrough waar het platform wordt gesloopt. De platforms van het Brentveld, een van de grootste olievelden in het Engelse deel van de Noordzee, zijn omvangrijk. Ze staan op 140 meter hoger poten in het water en zijn even groot als de Eiffeltoren. De Brent Delta is al per december 2011 uit productie gehaald, na 34 jaar in gebruik te zijn geweest. Met het opruimen van het hele veld is naar sachatting 27 miljard euro gemoeid.


De Pioneering Spirit - 382 meter lang, 124 meter breed en een oppervlakte van zes voetbalvelden - heeft een hefconstructie die sterk genoeg is om zes Eiffeltorens van hun plek te tillen. De bouwkosten van 2,6 miljard euro overtreffen die van de Tweede Maasvlakte, waar het schip ligt als het niet aan het werk is.


Bron: AD